Αρχική / Ελλαδα / Χρυσός, ασφαλές καταφύγιο

Χρυσός, ασφαλές καταφύγιο

Τρίτη ημέρα που ανεβαίνει ο χρυσός, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχει πτωτική πορεία στις χρηματιστηριακές αγορές και η πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας πυροδότησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο.

Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ πούλησε 42.000 ουγκιές χρυσά νομίσματα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα σε σύγκριση με τις 18.000 ουγκιές  του Δεκεμβρίου.

«Οι άνθρωποι τρέχουν πίσω από τον χρυσό γιατί είναι ο τελευταίος «παράδεισος» μετά το δολάριο. Σημαντικό ρόλο παίζει η γεωπολιτική αναταραχή που προκαλείται από την Ελλάδα και ωθεί τη Γερμανία να σκεφτεί την πιθανότητα ενός Grexit». Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο χρυσός αύξησε τα κέρδη του και αναδύθηκε από τα χαμηλά ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την ελληνική πολιτική κρίση, συμπεριλαμβάνοντας στη συλλογιστική τους την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την ίδια ώρα, επικρατούν αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο αύξησαν επίσης τα κέρδη τους.

Τα συμβόλαια χρυσού άμεσης παράδοσης σημείωσαν άνοδο 0,8%, στα 1.197,97 δολάρια η ουγκιά, και νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στα 1.195,79 δολάρια, αντιστρέφοντας τις απώλειες 0,9% που είχε νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πολύτιμο μέταλλο στις 2 Ιανουαρίου υποχωρούσε στα 1.168,34 δολάρια που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο  από την 1η Δεκεμβρίου, πριν από το ράλι που κατέληξε σε άνοδο 0,5%, όταν άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ.

«Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και οι προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη συνδυάζονται με την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου», αναφέρει, αναλυτής της Cinda Futures στο Χανγζού της Κίνας. «Το πιο αδύναμο ευρώ θα ασκήσει πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα που θα συμπιεστούν προς τα κάτω, όμως ενδέχεται να ισχύσει και το ίδιο στο στοιχείο της ασφάλειας», συμπληρώνει. Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ανέβηκε κατά 0,9% στα 1.196,40 δολάρια η ουγκιά στον δείκτη Comex, μετά την πτώση των  futures επί δυο συνεχόμενα έτη  στη χειρότερη πτώση από το 1998. Το ασήμι άμεσης παράδοσης αυξήθηκε κατά 2,2% στα 16,0855 δολάρια η ουγκιά και διαπραγματεύτηκε στα 16.0542. Πέρυσι, το μέταλλο είχε υποχωρήσει 19%, ενώ το 2013 είχε κάνει βουτιά 36%.

Η τιμή spot της πλατίνας ενισχύθηκε κατά 1% στα 1.214 δολ. η ουγκιά. Πέρυσι και πρόπερσι η τιμή της σημείωσε πτώση επί δύο συνεχείς χρονιές, για πρώτη φορά από το 1997. Το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 800,95 δολάρια η ουγκιά, μετά από 5 συναπτά έτη απωλειών.

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + 18 =