Αρχική / Featured slider / Νόμισμα με αβέβαιο μέλλον

Νόμισμα με αβέβαιο μέλλον

Euro_drachmiΗ Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, για να την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως ένα διαχειρίσιμο κίνδυνο που δεν θα δημιουργούσε κρίση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η άποψη αυτή,  είναι λανθασμένη, στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνη στη χειρότερη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αποτελεί το μικρότερο οικονομικό κίνδυνο για την υπόλοιπη περιοχή του ευρώ από ό, τι το 2009, όπου αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος που πυροδότησε την τρέχουσα κρίση. Σήμερα, περίπου μόνο το ένα πέμπτο των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από τον ιδιωτικό τομέα, χάρη, στην διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και ο δανεισμός των ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1 τοις εκατό των δανείων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JPMorgan.

Έτσι, είναι αλήθεια ότι, εάν οι ελληνικές εκλογές παράγουν μια νέα κυβέρνηση έτοιμη να χρεοκοπήσει παρά να συνεχίσει τη λιτότητα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν.

Οι επενδυτές ενδέχεται να οδηγηθούν σε «κόντεμα» των ομολόγων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας όπου θα οδηγούσε το κόστος δανεισμού τους σε επίπεδα όπου δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Αναφορά του Der Spiegel για τις προθέσεις της Μέρκελ, μπορεί να μην αντανακλά με ακρίβεια τη στάση της Γερμανίας σε μια ελληνική έξοδο. Ο Joachim Poss, ένας Γερμανός νομοθέτης του συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ότι οι συνέπειες θα ήταν «ανυπολόγιστες«.

Παρ ‘όλα αυτά, η απλή συζήτηση μιας πιθανής θράυσης στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η πορεία τους στην όλο και στενότερη ένωση είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το ευρώ έχει υποχωρήσει προς την ασθενέστερη αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2006. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται, είναι μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι για την τοποθέτηση των χρημάτων τους σε ένα νόμισμα με ένα αβέβαιο μέλλον.

«Μην κάνετε το λάθος: Όσο και εάν ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μία νέα ελληνική κρίση, στην ουσία δεν μπορούν να το πράξουν. Όποια χώρα και εάν αποχωρήσει από το ευρώ, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος»

About eva

Δειτε επίσης

συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία

Συλλαλητήριο Για Την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21/1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ» Ευρεία ήταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × five =