Αρχική / Ελλαδα / Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

Ο Mario Draghi έχει περισσότερα στοιχεία από ποτέ για να ξεκινήσει την ποσοτική χαλάρωση, το συντομότερο δυνατό, αυτό το μήνα – αν μόνο ο ίδιος μπορεί να βρει έναν τρόπο για να ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Mario Draghi
Mario Draghi

Δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της χρονιάς, στις 22 Ιανουαρίου, οι διοικητές συγκεντρώθηκαν  και συζήτησαν για την απόφαση κατά το δείπνο. Ώρες νωρίτερα, τα δεδομένα έδειξαν την πρώτη ετήσια πτώση των τιμών καταναλωτή από το 2009 και επίμονα υψηλή ανεργία, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχυρότερη περίπτωση για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Το γεύμα τους επισκιάστηκε από την επιστροφή των ελληνικών εντάσεων, με την προοπτική ότι τρεις μέρες μετά τις εκλογές, θα έλθει ένα κόμμα στην εξουσία που θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας. Αυτή η απειλή προσθέτει μια νέα διάσταση στο επιχείρημα για τον Draghi, του οποίου η κύρια πρόκληση είναι να πείσει τους αντιπάλους της ποσοτικής χαλάρωσης ότι δεν θα μετατραπεί σε ένα σχέδιο διάσωσης για απείθαρχες κυβερνήσεις.

Προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Οι τιμές καταναλωτή της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν σε ετήσια βάση 0,2 τοις εκατό το Δεκέμβριο, όπως και το κόστος του πετρελαίου υποχώρησαν, ενώ η ανεργία παρέμεινε το Νοέμβριο κοντά στο ρεκόρ του 11,5 τοις εκατό.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην περιοχή ήταν αμετάβλητη τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη κατάσταση. Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο. Η μηνιαία πτώση 2,4 τοις εκατό ήταν πιο απότομη από ό, τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ενώ ο Draghi υποστήριξε ότι η πτωτική πορεία στις τιμές της ενέργειας μπορεί να επιδεινώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η εξέλιξη της ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει, μια απόφαση υπέρ των μεγάλης κλίμακας αγορών κρατικών ομολόγων, όπου εξακολουθεί να έχει εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann μίλησαν δημοσίως εναντίον τους, επικαλούμενος νομικούς κινδύνους και την πιθανότητα ότι το πρόγραμμα θα μειώσει το κίνητρο για τις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.

Ελληνικό χρέος

Η μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Το Ελληνική κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει κάνει εκστρατεία πολιτικού προγράμματος κατά της λιτότητας, που περιλαμβάνει ελάφρυνση για το χρέος της χώρας. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η Ελληνική ανεργία ήταν στο 25,8 τοις εκατό τον Οκτώβριο.

Αλέξης Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό θέτει ένα δίλημμα για την ΕΚΤ, η οποία ήδη κατέχει το 8 τοις εκατό των ομολόγων της χώρας. Έχει επίσης δεσμευθεί να αποδεχθεί το χρέος ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι έχουν βαθμολογηθεί ως σκουπίδια από τις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο η χώρα παραμένει σε ένα πρόγραμμα για να κρατήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της σε τροχιά. Η ΕΚΤ δήλωσε σήμερα ότι η στάση της δεν θα αλλάξει.

«Η συνέχιση της απαλλαγής βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 και την ύπαρξη προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,» είπε σε μια δήλωση. «Επίσης, βασίζεται στην υπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αναθεώρησης και μιας συμφωνίας για μια ρύθμιση παρακολούθησης μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.»

Η ελάφρυνση του χρέους

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Benoit Coeure δήλωσε ότι θα ήταν παράνομο να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που έχει στην κατοχή του η κεντρική τράπεζα. Είπε επίσης ότι οι εκλογές δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για την ποσοτική χαλάρωση, και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη χώρα να αφήσει την ζώνη του ευρώ είναι «χωρίς νόημα».

Benoit Coeure
Benoit Coeure

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα,» είπε σε μια συνέντευξη στο France 24. «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τις ευρωπαϊκές πολιτικές αρχές για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ.»

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς χρέους υπερέβει το 10 τοις εκατό για πρώτη φορά από το 2013. Έφτασε στο 10,13 τοις εκατό.

Η Γερμανία είναι ανοικτή να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους με την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, δήλωσαν νομοθέτες της Angela Merkel. Ενώ η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι, οι συνομιλίες σχετικά με τη διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής για τις ενισχύσεις είναι δυνατό να γίνουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δήλωσαν νομοθέτες των δύο μεγαλύτερων κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας. Η προϋπόθεση είναι ότι η Ελλάδα εμμένει στις δεσμεύσεις λιτότητας.

Επιλογές Ποσοτικής χαλάρωσης

Μέχρι τότε, την 14η Ιανουαρίου, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα δημοσιεύσει γνώμη για ένα προηγούμενο σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει το δημόσιο χρέος. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε αναφέρει πέρυσι ότι η κεντρική τράπεζα πιθανόν υπερέβη την εξουσία του με το τόσο-πολύ-ανεκμετάλλευτο πρόγραμμα Οριστικής Νομισματικής Συναλλαγής (OMT).

Η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν και μη δεσμευτική, «θα μπορούσε να έχει ορισμένες επιπτώσεις για τον τρόπο με τον οποίο ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υλοποιείται,» οι οικονομολόγοι της BNP Paribas SA, συμπεριλαμβανομένων του Paul Mortimer-Lee και του Kenneth Wattret είπαν . «Η πιθανότητα της ΕΚΤ που επιλέγει να αποφεύγει τον καταμερισμό του κινδύνου είναι μεγαλύτερη από ό, τι προεξοφλεί η αγορά αυτή τη στιγμή .»

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ εργάζονται σε ποικίλες μορφές της ποσοτικής χαλάρωσης, και ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet άφησε να εννοηθεί ότι δύο επιλογές υπάρχουν που αποσκοπούν στην άμβλυνση των κινδύνων. Μια προσέγγιση θα ήταν να στοχεύουν μόνο το υψηλότερο συντελεστή περιουσιακών στοιχείων, ενώ ένα άλλο θα μπορούσε να καθιστά κάθε εθνική κεντρική τράπεζα να φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα ομόλογα που αγοράζει.

Ενώ η δεύτερη επιλογή μπορεί να απευθύνει απαγόρευση αμοιβαιοποίησης χρέους και να κάνει την ποσοτική χαλάρωση πιο ανεκτή για το ευρύτερο κοινό, οι αγορές θα μπορούσαν να εξακολουθούν να επηρεάζουν τους ισολογισμούς των άλλων κεντρικών τραπεζών. Καθώς τα χρήματα που τροφοδοτεί μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, μπορεί να δημιουργήσουν υποχρεώσεις στο σύστημα πληρωμών Target2 της περιοχής. (Το TARGET2 είναι ένα διατραπεζικό σύστημα πληρωμών για την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των διασυνοριακών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.)

«Αν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ποσοτική χαλάρωση στις 22 Γενάρη είναι ασαφές», δήλωσε ο Torsten Windels, επικεφαλής οικονομολόγος της NordLB στο Ανόβερο. «Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένα εμπόδιο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα κίνητρο για να προστατεύσει την Ευρώπη είπε: Ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι ενεργή. »

Πηγή:Bloomberg

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − 6 =