Αρχική / Ελλαδα / Το λάθος είχε γίνει!

Το λάθος είχε γίνει!

greece-euro Να πάψει να εθελοτυφλεί (τρόικα) στο ζήτημα της Ελλάδας και να δεχτεί ως μόνη λύση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε βάθος 100 ετών, κάνει το φημισμένο Ινστιτούτο Μπρίγκελ, το οποίο λειτουργεί ατύπως ως «δεξαμενή σκέψης» («think tank») της ΕΕ.
Ο αρθρογράφος ακαδημαϊκός Ασόκα Μόντι του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, επιτίθεται, ουσιαστικά στον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κοντόφθαλμη οπτική τους και την επιμονή στην εφαρμογή των ίδιων πολιτικών στην Ελλάδα, που στηρίζονται στο δόγμα της λιτότητας.
Στο κείμενο αναφέρονται λάθη που έχουν γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.
Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα διαβόητα «greek statistics», με τα οποία η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την ένταξή της στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, για να φτάσει στα τεράστια πακέτα διάσωσης που δόθηκαν από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μόντι, παρά τη «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής του δανείου, τον Ιούλιο του 2011,το κακό είχε ήδη συμβεί. Η Ελλάδα αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος της και οι απώλειες που αναγκάστηκαν να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας, είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία οδήγησαν σε διαρκή πτώση της ανάπτυξης και μιζέρια. «Το λάθος είχε γίνει!» γράφει χαρακτηριστικά.
Τονίζει  πως, κάθε φορά που η επιλογή για την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, η απόφαση ήταν το λάθος. Έτσι, εισηγείται προς την Τρόικα να αποδεχτεί την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας σε 100 χρόνια -στην ουσία, πρόκειται για διαγραφή του χρέους, ωστόσο μια τέτοια… διατύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει την Άνγκελα Μέρκελ να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι, κάποτε, θα αποζημιωθούν για τα λεφτά που έδωσαν για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρίγκελ, είναι ότι το σύστημα αντιστέκεται και «πολεμά» κάθε λογική σκέψη. Και αυτό, γιατί, μεταξύ άλλων, κατά το διάστημα της κρίσης, η Ελλάδα αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον πιο ιδεαλιστικό στόχο της ευρωζώνης: μια ευρύτερη πολιτική ένωση.
«Είναι εύκολο να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί» προσθέτει, «όσοι μιλούν για χαλάρωση των μέτρων προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν για την Ισπανία και είναι αναπόφευκτο να γίνουν κάποια στιγμή και για την Ιταλία».
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ανάλυση του κ. Μόντι ελιναι σε υψηλούς τόνους: «Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδα είναι πάρα πολλά. Αλλά μια νέα αρχή είναι δυνατόν να συμβεί. Η Τρόικα πρέπει να συγχωρήσει μέρος του ελληνικού χρέους. Με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα έσοδα από τους φόρους, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές της. Πρέπει η εποπτεία των φορολογικών λογαριασμών της Ελλάδας να μεταφερθεί από το γραφείο του Μοσκοβισί (και των Γερμανών) στους ιδιώτες πιστωτές».
Για την Ευρώπη η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μόντι, «αυτό μπορεί να γίνει βήμα-βήμα».
«Τώρα είναι ώρα για μεγάλες χειρονομίες. Η Ελλάδα, που για χρόνια ήταν αστείρευτη πηγή αναστάτωσης, μπορεί να γίνει η αιτία για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ» αναφέρει τέλος.

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 2 =