Αρχική / Ελλαδα / Στα χέρια του εργολάβου οι τύχες του μετρό.

Στα χέρια του εργολάβου οι τύχες του μετρό.

Φωτογραφία: voria.gr
Φωτογραφία: voria.gr

Θεσσαλονίκη.

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε, με ψήφους 2-1, την ανάδοχο κοινοπραξία, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το πολύπαθο έργο.

Ουσιαστικά, η διαιτησία έκρινε ότι η Αττικό Μετρό κακώς επέκτεινε μονομερώς το χρονοδιάγραμμα παραμονής του εργολάβου μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το έργο, χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές του.

Έτσι, η επόμενη μέρα του μετρό εξαρτάται από τις διαθέσεις της κοινοπραξίας, η οποία, εάν αποχωρήσει, το υπολειπόμενο αντικείμενο του έργου αναγκαστικά θα επαναδημοπρατηθεί, κάτι που σημαίνει νέες καθυστερήσεις.

Βέβαια, ο εργολάβος μπορεί να παραμείνει στο έργο, εκδοχή που είναι η πιθανότερη, και με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί τη θετική για τον ίδιο πρώτη απόφαση της διαιτησίας, να ζητήσει διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο για μία συμβιβαστική λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει ένα μέρος των οικονομικών διεκδικήσεών του,  οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Εάν τα περί νέας διαπραγμάτευσης δεν γίνουν δεκτά, μπορεί επίσης να μείνει και να αναμένει τις αποφάσεις της διαιτησίας επί των οικονομικών απαιτήσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία, για να αποφασίσουν για την αποχώρησή της ή όχι από το έργο.

Με δηλώσεις του στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας τόνισε ότι επιθυμία της εποπτεύουσας αρχής είναι ο εργολάβος να παραμείνει στο έργο για να το ολοκληρώσει, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο για τις οικονομικές απαιτήσεις του.

«Η κατασκευάστρια κοινοπραξία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το έργο. Εάν φύγει, μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση, η οποία θα γίνει με τέτοιους όρους και διαδικασίες, ώστε οι καθυστερήσεις να ελαχιστοποιηθούν. Εάν μείνει, μόνο αποδεκτό πεδίο για τις διεκδικήσεις του είναι η επιτροπή διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει», τονίζει ο κ.Τσίτουρας.

Πηγή: voria.gr με τίτλο «Μετρό Θεσσαλονίκης: Δικαίωση του εργολάβου στη Διαιτησία!»

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × four =