Αρχική / Ελλαδα / Πρώτη Ονομαστική Ψηφοφορία Σήμερα στις 7

Πρώτη Ονομαστική Ψηφοφορία Σήμερα στις 7

vouli17_12_14Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν προηγείται συζήτηση, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών».

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του, οι βουλευτές θα ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους φανερά δια βοής και όχι με ψηφοδέλτιο σε κάλπη.

Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή. 

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Για την εκλογή Προέδρου στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν, με τα δεδομένα, στην σημερινή ψηφοφορία τα «ναι» θα περιοριστούν στα 162 – 165, ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε ορισμένους των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. 

Φυσικά τα ποσοστά είναι χαμηλά που ενδεχομένως να επισημάνουν την ανάγκη αλλαγής υποψηφίου.  Στο ενδεχόμενο που στα αποτελέσματα είναι περισσότερα από 170 «ναι» στον κ. Δήμα τότε δεν θα υπάρξει ουδεμία αμφιβολία για την υποψηφιότητά του, αντιθέτως θα δημιουργήσει δυναμική για την οριστική εκλογή του.

Υπερ  υποψηφιότητας του κ. Δήμα εμφανίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και επτά ανεξάρτητοι: Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης.

Στο «παρών» βάσει των συλλογικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή.

Πέραν αυτών όμως τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ρευστά:

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου αν και προσμετρούταν στα «ναι», ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει» ενώ η κυρία Μίκα Ιατρίδη σημείωσε γενικά ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες! Με « κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 3 =