Αρχική / Ελλαδα / 1 δισ. έλλειμμα στο ΙΚΑ λόγω μειωμένων εσόδων.

1 δισ. έλλειμμα στο ΙΚΑ λόγω μειωμένων εσόδων.

ika Έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ είναι στο ΙΚΑ, σύμφωνα τον προϋπολογισμό του για το νέο έτος, που αναμένεται να συζητηθεί εντός των ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η “τρύπα” ύψους 982,7 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΙΚΑ οφείλεται στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%, καθώς και στη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, σε 941,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα στον κλάδο των συντάξεων και στα 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα.

Ακόμα χειρότερα, το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας θα αποτελέσει και την ομπρέλα κάτω από την οποία θα ενταχθούν τόσο τα επικουρικά Ταμεία όσο και όλα τα Ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής ενοποίησης των Ταμείων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον οριστικό, ενοποιημένο προϋπολογισμό, τα έξοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Στην αιτιολογική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η κρατική επιχορήγηση για την καταβολή των συντάξεων (τη μείωση της οποίας ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα, στο πλαίσιο περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος) είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με το 2014 και 9,57% έναντι του 2013. Μειωμένα εκτιμώνται και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το τρέχον έτος. Η μείωση κατά 0,7% επί των εκτιμήσεων για το 2014 οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, από τον Ιούλιο του 2014. Όπως άλλωστε, περιγράφεται και στο κείμενο προς την τρόικα, η επιχορήγηση του ΙΚΑ για το ΕΚΑΣ περιορίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, έναντι δαπάνης 460 εκατ. ευρώ το 2014.

Στον αντίποδα, οι προβλέψεις για τη συνταξιοδοτική δαπάνη του συνόλου των τομέων που απαρτίζουν το ΙΚΑ εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 1,48% έναντι των εκτιμήσεων του Ταμείου για το 2014, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων με βάση τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και κατ’ επέκταση των αναδρομικών που θα καταβληθούν. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, εξαιτίας της ψήφισης διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 καθώς και των νόμων 4024/2011 και 4051/2012. Αναγνωρίζεται μάλιστα, ότι η ικανοποίηση των αιτήσεων δεν ολοκληρώθηκε ενός του 2014, «λόγω της μείωσης του προσωπικού του ΙΚΑ για τους ίδιους λόγους». Το 2015 αναμένεται ότι ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα μειωθεί αισθητά, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4092/2012 που αυξάνει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (στα 67).

Πηγή:Καθημερινή

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + 12 =