Αρχική / Ελλαδα / Οι κάλπες στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

Οι κάλπες στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

Οι κάλπες στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και ως εκ τούτου δύο είναι τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις: είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είτε η χώρα θα αναγκαστεί να πάει και σε νέα εκλογική διαδικασία παρατείνοντας την αβεβαιότητα. tsipras
Μάλιστα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε ο δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών, στις εκλογές την 25η Ιανουαρίου. «Ωστόσο», όπως επισημαίνει, «εφόσον ο νικητής καταφέρει ένα ποσοστό πάνω από 30% που πιθανότατα να συμβεί, τότε θα λάβει από 140 ως 145 έδρες στη νέα βουλή με βάση το ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο εάν τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή του κόμματος που ίσως σχηματιστεί απ’ τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αποτύχουν να μπουν στη Βουλή τότε το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα για να λάβει, είναι 151 έδρες.
Χωρίς όμως αυτά τα ποσοστά το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί τη στήριξη μικρότερων κομμάτων ή ανεξάρτητων βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Bloomberg στις εκλογές διακυβεύεται το διεθνές πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ελλάδας «που κράτησε ζωντανή» τη χώρα απ’ το 2010 καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Σαμαράς προκειμένου να δοθεί η διεθνής βοήθεια και παράλληλα στοχεύει να επαναδιαπραγματευθεί το ελληνικό χρέος που κατέχουν σήμερα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΚΤ.
samaras2Όπως σημειώνει το πρακτορείο ο Αντώνης Σαμαράς έχει να επιδείξει επιτεύγματα που βοήθησαν στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια αλλά και σε μηδενικά ελλείμματα. Ωστόσο στη διαδικασία χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, τριπλασιάστηκε ο δείκτης ανεργίας και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας οδήγησε σε μεγάλη μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγαλύτερη δυναμική αυτή τη στιγμή είναι η απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου απ’ την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, κάτι που σύμφωνα με το κ. Νικολακόπουλο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο το εύρος των κοινωνικών Τάξεων και εισοδημάτων και το οποίο βοηθάει «Το Ποτάμι», όπως σημειώνει.
Όπως παρατηρεί το πρακτορείο γι αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, ο φόβος μίας εξόδου της Ελλάδας απ’ το ευρώ αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για το τι θα επιλέξουν ενώ από την άλλη τα νοικοκυριά που υπέστησαν σημαντικές περικοπές εισοδημάτων επικαλούνται ως παράγοντα απόφασης την πολιτική λιτότητας και το μνημόνιο.
«Αυτές οι εκλογές θα καθοριστούν όσο ποτέ άλλοτε απ’ τις κοινωνικές Τάξεις«, σχολιάζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος. «Η κοινωνική Τάξη θα αποτελέσει ακόμα πιο αποφασιστικό παράγοντα απ’ ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου είδαμε τη μεγαλύτερη συσπείρωση κοινωνικών Τάξεων μεταπολιτευτικά».
Η δυναμική των δημοσκοπήσεων δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως μειώνεται», σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο. Ωστόσο επισημαίνει ότι δύσκολα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την πρωτιά.

 

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × five =