Αρχική / Ελλαδα / Οι επιπτώσεις του φθηνού πετρελαίου στην Ευρώπη

Οι επιπτώσεις του φθηνού πετρελαίου στην Ευρώπη

marioΣτις 4 Δεκεμβρίου το συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει εάν το φθηνό πετρέλαιο είναι ευλογία ή κατάρα για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η υποχώρηση του πετρελαίου αποτελεί καλή είδηση για τους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού. Επίσης, για κάποια μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ, η πτώση των τιμών ενέργειας καθιστά περισσότερο απαραίτητη την εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως, η ΕΚΤ είναι διχασμένη. Η γερμανική πλευρά – και ορισμένες ακόμη χώρες που τακτικά ακολουθούν τη γερμανική γραμμή – υπογραμμίζει,  ότι η πτώση στο πετρέλαιο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να “χαλαρώσει” το debate που αφορά τη χρησιμότητα ή όχι ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και ο  επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. Τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει να δει πρώτα τα αποτελέσματα των ήδη εφαρμοσμένων μη συμβατικών μέτρων, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Την ίδια ώρα, όμως, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη μεταποίηση αποδεικνύουν, εκ νέου, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Πιθανώς αυτό να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με έμμεσο τρόπο έχει δείξει ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη – στα πλαίσια των ελιγμών που της επιτρέπει το Καταστατικό της – να πράξει τα πάντα, προκειμένου η Ευρωζώνη να μην διολισθήσει σε ύφεση.

Πηγή: newmoney.gr

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 15 =