Αρχική / Featured slider / Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «έγραψε ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ανακοινώνοντας κινήσεις για την εξομάλυνση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η τρέχουσα προσέγγιση της Ουάσιγκτον ήταν «ξεπερασμένη» και οι αλλαγές ήταν η «πιο σημαντική» απόφαση στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα εδώ και 50 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεταστροφή σε τηλεοπτική ομιλία του.

Η κίνηση αυτή περιελάμβανε την απελευθέρωση του  Αμερικανού Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο στην Κούβα τα τελευταία πέντε χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας καθώς και τριων Κουβανών από τις ΗΠΑ.

Οι ανακοινώσεις της Τετάρτης έχουν περισσότερο από ένα χρόνο μυστικές συνομιλίες στον Καναδά και στο Βατικανό, με την άμεση συμμετοχή του Πάπα.
Οι σχέσεις ΗΠΑΚούβας, έχουν παγώσει από τις αρχές του 1960, όταν οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και επέβαλαν εμπορικό αποκλεισμό μετά την επανάσταση της Κούβας που οδήγησε στον κομμουνισμό.

Ομπάμα - Κάστρο πριν από ένα χρόνο στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα
Ομπάμα – Κάστρο πριν από ένα χρόνο στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να ανοίξουν πρεσβεία στην Αβάνα κατά τους προσεχείς μήνες, όπως δήλωσε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη την Τετάρτη.

Μεταξύ των σχεδίων που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι:

  • Αναθεώρηση χαρακτηρισμών περί τρομοκρατίας.
  • Μείωση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τους πολίτεσ των ΗΠΑ
  • Μείωση οικονομικών περιορισμών
  • Αύξηση τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων
  • Προσπάθειες για την άρση του 54χρονου εμπορικού εμπάργκο.

Ο κ. Κάστρο είπε ότι οι αλλαγές αυτές είναι κάτι για το οποίο η Κούβα βρισκόταν υπό πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Από την εκλογή μου έχω επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα μας να διεξάγουμε ένα διάλογο με σεβασμό με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα».

Ο Πρόεδρος Κάστρο κάλεσε την Ουάσινγκτον να άρει το εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν στο κομμουνιστικό νησί μια κίνηση που μπορεί να γίνει μόνο από το Κογκρέσο.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε τη νέα πολιτική των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δε κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος της Κούβας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: BBC

About eva

Δειτε επίσης

συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία

Συλλαλητήριο Για Την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21/1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ» Ευρεία ήταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + 14 =