Αρχική / Ελλαδα / Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Τουρκία

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Τουρκία

xristodoulidisΗ ΕΕ και τα κράτη μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Άγκυρα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννιά συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς την επιτυχία ή αποτυχία άσκησης επιρροής στην υποψήφια χώρα, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει σε βήματα προόδου. Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που είναι μπλοκαρισμένα, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως “υπάρχουν τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν αύριο και δεν ανοίγουν για λόγους που αφορούν την Τουρκία”.

“Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μακάρι να είχαμε τόση δύναμη. Δεν την έχουμε”, επεσήμανε.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, υπό τον τίτλο “Η Νέα Τουρκία, ΕΕ και Κύπρος” που διοργάνωσαν σήμερα, στη Λευκωσία, στην παρουσία πρέσβεων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και άλλων ενδιαφερόμενων, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συμφωνεί απόλυτα ότι μια προνομιακή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία είναι η χειρότερη εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία. “Θα είναι μια εξέλιξη η οποία θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του “με όλους αυτούς που έχουν την εντύπωση ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προχωρά λόγω της Κύπρου. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας αν θεωρούμε ότι εμείς είμαστε ο λόγος που δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”.

Αντίθετα, επεσήμανε, “εμείς θεωρούμε ότι εμείς έχουμε να επωφεληθούμε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κράτος μέλος όταν γίνεται η Τουρκία κράτος μέλος της ΕΕ και προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή”.

Διερωτήθηκε γιατί δεν άρχισε να εξετάζεται καν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα των κεφαλαίων 23 και 24. “Γιατί δεν προωθείται από πλευράς ΕΕ ή από τα κράτη μέλη που θέλουν να βοηθήσουν, το να αρχίσει να εξετάζεται έτσι ώστε να βοηθηθεί η Τουρκία;”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και υπογράμμισε πως “η μπάλα βρίσκεται για μας στο γήπεδο της Τουρκίας”.

Είπε ακόμη πως επί Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, τον Απρίλιο του 2008 «είχαμε συμφωνήσει σε benchmark ανοίγματος του κεφαλαίου 23», για να προσθέτει πως “την τελευταία στιγμή το Λονδίνο δεν αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η μη πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελεί αποτυχία και για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία το 2005 συμφώνησε με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

“Είναι μια συνειδητή επιλογή την οποία υποστηρίζουμε και σήμερα. Δεν μπορείς να αλλάξει τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονάς μας και προτιμούμε να έχουμε ένα γείτονα που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, να είμαστε μαζί μέλος σε μια οικογένεια, παρά μια Τουρκία η οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα προχωρήσει”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημειώνοντας πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κροατία, που άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, την 1η Ιουλίου 2013 έγινε μέλος της ΕΕ σε αντίθεση με την Τουρκία, για την οποία μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 14 από τα 33 ενταξιακά κεφάλαια και έχει κλείσει μόνο ένα, το κεφάλαιο 26 που αφορά την Επιστήμη και την Έρευνα.

Πρόσθεσε πως οκτώ κεφάλαια έχει παγώσει συλλογικά η ΕΕ και όχι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ υπάρχουν και έξι κεφάλαια που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει μονομερώς και πέντε κεφάλαια που η Γαλλία έχει παγώσει, για να σημειώσει πως ένα από αυτά, το 22, “πολύ πρόσφατα έχει προχωρήσει με την έγκριση και της Γαλλίας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως μια διαδικασία μέσω της οποίας οφείλει η Τουρκία να εναρμονιστεί με την ΕΕ. “Δυστυχώς και το έχουμε δει και μέσα από δημόσιες δηλώσεις, ότι η Τουρκία θεωρεί τις διαπραγματεύσεις ως ένα είδος παζαρέματος με την ΕΕ, μια διαδικασία μέσω της οποίας η θεσμική δομή, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιάζουσα περίπτωση της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως η στάση αυτής της Τουρκίας, που χρησιμοποιείται και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, επιβεβαιώνει και στην πράξη γιατί για εννέα τώρα χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος όσον αφορά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας που είναι και υποχρεώσεις προς την ΕΕ. Πρόσθεσε πως πέραν από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις, υπάρχουν και πολύ πρόσφατα παραδείγματα που δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Υπενθύμισε την πρόσφατη υπογραφή της Συνθήκης Επανεισδοχής Τουρκίας – ΕΕ και το ότι η Τουρκία υπέβαλε δήλωση ότι δεν προτίθεται να την εφαρμόσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την ξεκάθαρη υποχρέωση που είχε να το πράξει, κάτι που δεν θα σήμαινε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε.

“Το ίδιο όπως έπραξαν πρόσφατα με τις θεωρήσεις εισόδου. Εγώ δεν καταλαβαίνω το λόγο που έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που έγινε. Είχαμε την απόφαση του ΕΔΑΔ στις 12 Μαϊου. Η Τουρκία αμέσως προέβη σε δήλωση ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε γιατί τα κράτη μέλη της ΕΕ που θέλουν να βοηθήσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν δοκιμάζουν την τακτική που χρησιμοποιούν με άλλες χώρες όπως τη Σερβία και τη Βοσνία – Εργεζοβίνη επί των οποίων ασκούνται πιέσεις για να κάνουν υποχωρήσεις σε κάποια θέματα.

“Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Τουρκία όταν η Τουρκία βλέπει ότι η Βοσνία, η Σερβία, οι άλλες χώρες πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν κάποια πράγματα;”, διερωτήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί ακόμη και κυρώσεις από την ΕΕ.

Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση δεν είδαμε ούτε από την Επιτροπή, ούτε από τα κράτη μέλη τα οποία στηρίζουν την ενταξιακή πορεία, να στέλλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία”, επεσήμανε.

“Το επιχείρημα ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει κάτι για την Κύπρο ίσως θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ίσως θα πρέπει να δει κανείς την ευρύτερη δυναμική και όχι το μικροκοσμικό πάρε-δώσε. Πολλές φορές μπορεί κανείς να πάρει πολλά περισσότερα αν δώσει κάτι και περιμένει παρά αν επιμένει να πάρει αυτόματα κάποιο αντάλλαγμα”, πρόσθεσε.

Πηγή:newsit.com.cy

About eva

Δειτε επίσης

Πρόγραμμα Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών στα Σχολεία

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × two =