Αρχική / Featured slider / Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

REGLINGΠράσινο φως στην δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως νέα ημερομηνία λήξης του ελληνικού προγράμματος ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου του 2015 έναντι 31ης Δεκεμβρίου του 2014, ως είχε αρχικά οριστεί.

Η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος μπορούν πλέον να εκταμιευτούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εκταμίευση της εν λόγω τελευταίας δόσης του δανείου θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας – τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ο EFSF έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ προς την χώρα.

Παράλληλα, σε συνέχεια του ελληνικού αιτήματος, ο CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλινκ επιβεβαίωσε πως η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων ύψους 10,9 δις. ευρώ του EFSF παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αυτά τα ομόλογα του EFSF μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες, δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινκ. «Η παράταση του μηχανισμού και των ομολόγων του EFSF για δύο μήνες διασφαλίζει ότι αυτά τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να προχωρήσουν σε μια follow-up διευθέτηση».

Στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, το Eurogroup επαναδιατύπωσε ότι θα εξέταζε ευνοϊκά το ελληνικό αίτημα για μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον ESM ως follow-up στο τωρινό πρόγραμμα της Ελλάδας. Επισημαίνεται δε ότι ο ESM θα χορηγήσει μια ECCL μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο να επαναφέρουν την οικονομία τους σε υγιέστερη βάση, αλλά υπάρχει ακόμη ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρέγκλινκ. «Με την παράταση του προγράμματος του EFSF και την προοπτική της στήριξης του ESM στη συνέχεια, οι προϋποθέσεις υπάρχουν κατ’ αρχήν για να συνοδεύσουν την Ελλάδα προς μια πλήρη οικονομική ανάκαμψη και πρόσβαση στην αγορά».

About eva

Δειτε επίσης

συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία

Συλλαλητήριο Για Την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21/1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ» Ευρεία ήταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × three =